1

Temat: Styl nevred i pogrubiony tekst

Witam
może ktoś wie w jakich plikach i w którym miejscu ustawić aby menu tzn. index szukaj, profil itd było pogrubioną czcionką i bez podkreślenia oraz nazwy kategorii też były pogrubione. Bo już jakiś czas kombinuje i nie mogę dojść.

2

Odp: Styl nevred i pogrubiony tekst

masz do tego 2 pliki: pierwszy to ./style/nevred.css gdzie możesz zmodyfikować wszystko odnośnie wyświetlania. Jeśli chodzi o podkreślenie to wystarczy że znajdziesz (linijka 62)

/* 3.2 Underline on hover for links in headers and main menu */

#brdmenu A:hover, .blockpost H2 A:hover {TEXT-DECORATION: underline}

... i usuniesz stamtąd wpis

#brdmenu A:hover,

Ta cześć kodu jest odpowiedzialna za podkreślenia w menu i headers. Wszystkie pozycje w panelu menu są poprzedzone #brdmenu a ptoem jest albo hover czyli po najechaniu myszką albo link jako odnośnik lub visited jako odwiedzony. Po usunięciu tego nie będziesz miał podkreślenia w menu.

Natomiast jeśli chodzi o pogrubienie to w tym samym pliku znajdź 45 linijka:

/* 2.5 Bold text */

DIV.postleft DT, DIV.postmsg H4, TD.tcl H3, DIV.forminfo H3, P.postlink, DIV.linkst LI, 
DIV.linksb LI, DIV.postlinksb LI, .blockmenu LI, #brdtitle H1, .pun SPAN.warntext, .pun P.warntext {FONT-WEIGHT: bold}

Tutaj możesz dorzucić kilka pozycji a będziesz miał pogrubienie - czyli ten fragment kodu powinien wyglądać tak:

/* 2.5 Bold text */

DIV.postleft DT, DIV.postmsg H4, TD.tcl H3, DIV.forminfo H3, P.postlink, DIV.linkst LI,
#brdmenu A:link, #brdmenu A:hover, #brdmenu A:visited,
DIV.linksb LI, DIV.postlinksb LI, .blockmenu LI, #brdtitle H1, .pun SPAN.warntext, .pun P.warntext {FONT-WEIGHT: bold}

Wtedy będziesz miał pogrubienie w menu.

Analogicznie możesz postępować co do innych fragmentów - wszystko jest dokładnie opisane co każdy fragment pliku .css robi i wystarczy tylko w odpowiednie miejsce skopiować odpowiedni obiekt.

natomiast co do pliku ./style/imports/nevred_cs.css to tutaj z tego co widzę definiuje sie kolory. Więc tutaj można zmodyfikować kolorki na ładniejsze wink

Ostatnio edytowany przez garry (2007-05-21 11:19:36)

3

Odp: Styl nevred i pogrubiony tekst

Dzięki wielkie za odpowiedź, zrobiłem tak jak napisałeś, jest pogrubienie tekstu, ale po najechaniu myszką na jakąś pozycję z menu ukazują się dookoła tej pozycji ramki, i na dodatek minimalnie się przesuwa menu w poziomie, a ja chciałbym żeby się zmieniał kolor po najechaniu myszką, może mi coś poradzisz, albo zrobić tak by chociaż się menu nie przesuwało w poziomie po najechaniu myszką, jeszcze raz dzięki za odpowiedź

Ostatnio edytowany przez MFrost (2007-05-21 18:06:29)