Temat: UTF-8
Czy warto się przesiąść na to kodowanie?
Chodzi o to, że coraz częściej zmienia sie na nie, a PunWIKI nie działa pod iso 8859-2 ![]()
Postaram sie jeszcze dzis przekonwertować na utf ![]()
Mateusz Wojnarowski
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FluxBB jest forkiem skryptu PunBB. Więcej informacji znajdziesz na stronie polskiego wsparcia FluxBB. Zapraszamy także na forum FluxBB.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy warto się przesiąść na to kodowanie?
Chodzi o to, że coraz częściej zmienia sie na nie, a PunWIKI nie działa pod iso 8859-2 ![]()
Postaram sie jeszcze dzis przekonwertować na utf ![]()
U mnie działa DokuWiki pod ISO-8859-2. W pliku lang.php trzeba zmienić kodowanie.
no a u mnie sie chrzani...
mógłbyś mi wysłać ten lang.php? ![]()
Nie ma sprawy. Załaczam go do tego postu (przy okazji sprawdzę jak działa attachment mod
).
Oczywiście tłumaczenie modu też trzeba przekonwertowac z UTF-8 na ISO-8859-2.
Ostatnio edytowany przez Bulgaricus (2005-06-04 20:25:14)
Udało sie
Załacznik w moim poprzednim poście.
problem z iso-8859-2 jest taki że go PHP i inne języki nie lubią, 8859-1 czy też latin1 są zazwyczaj wspierane, -2 już nie, natomiast utf-8 jest wspierany przez każdy szanujących się język
w PHP - tidy, htmlspecialhars/entities itd. rozwalą kodowanie 8859-2, utf-8 już nie.
tak, planuje przesiąć się z iso, ale przy nowej wersji (1.3)
UTF8 w punBB sprowadza się do pootwierania plików langow i zapisania ich z kodowaniem utf-8 i zmianie w ustawieniach 8859-2 na utf-8
Notka: wpisy dodane za czasów ISO nie będą wyświetlane poprawnie, trzeba je przekodować
Mam taką klasę w RkCMF (kernel/external/utf8.class3.php i towarzyszący plik a.MAP). Jak chcecie zmienić "domyślne" kodowanie z ISO to mogę przystosować to do aktualizacji danych w punBB.
aha, ok...
wlasnie o posty mi chodziło, bo langi to najmniejszy problem :]
UTF8 w punBB sprowadza się do pootwierania plików langow i zapisania ich z kodowaniem utf-8 i zmianie w ustawieniach 8859-2 na utf-8
jesteś tego pewien??
Na forum.punbb.org doczytałem się że niektóre funkcje php'owskie niepoprawnie pracują na stringach kodowanych w utf8 np. 'strlen'
podobno lista użytkowników się wykrzacza. Nie spotkałeś się z takimi problemami?
jak zmienić kodowanie ?? ![]()
przeczytaj posty powyżej ![]()
czytałem ale niwe moge znalezc pliku lang.php
Skopiuj wszystkie pliki forum na dysk twardy, kliknij Start, a następnie wybierz Wyszukaj. Wpisz w pole formularza lang.php i zaznacz Pliki i foldery. Następnie kliknij na Szukaj.
Jak jest z tym UTF8, działa bez problemów z punBB czy nie ? Zna ktoś forum punBB działające na UTF8 ?
dziala, ale sa problemy z konwersja z iso 8859-2
dziala, ale sa problemy z konwersja z iso 8859-2
Czy te problemy dotyczą również nowego "dziewiczego"
forum ?
z tego co wiem to nie, a nawet jesli to wystarczy zmienic kodowanie całej bazy (w phpmyadminie - preferencjach bazy) na UTF-8, ale nie wiem czy to konieczne (moze tylko ja taki problem mialem :> )
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź