1

Temat: UTF-8

Czy warto się przesiąść na to kodowanie?
Chodzi o to, że coraz częściej zmienia sie na nie, a PunWIKI nie działa pod iso 8859-2 smile

Postaram sie jeszcze dzis przekonwertować na utf tongue

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

2

Odp: UTF-8

U mnie działa DokuWiki pod ISO-8859-2. W pliku lang.php trzeba zmienić kodowanie.

www.bulgaricus.com
Wszystko o Bułgarii po polsku

3

no a u mnie sie chrzani...
mógłbyś mi wysłać ten lang.php? tongue

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

4

Nie ma sprawy. Załaczam go do tego postu (przy okazji sprawdzę jak działa attachment mod smile ).

Oczywiście tłumaczenie modu też trzeba przekonwertowac z UTF-8 na ISO-8859-2.

Ostatnio edytowany przez Bulgaricus (2005-06-04 20:25:14)

www.bulgaricus.com

5

musisz go spakować...

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

6

Udało sie smile Załacznik w moim poprzednim poście.

www.bulgaricus.com

7

ok super, dzięki tongue

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

8

problem z iso-8859-2 jest taki że go PHP i inne języki nie lubią, 8859-1 czy też latin1 są zazwyczaj wspierane, -2 już nie, natomiast utf-8 jest wspierany przez każdy szanujących się język smile w PHP - tidy, htmlspecialhars/entities itd. rozwalą kodowanie 8859-2, utf-8 już nie.

9

tak, planuje przesiąć się z iso, ale przy nowej wersji (1.3)

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

10

UTF8 w punBB sprowadza się do pootwierania plików langow i zapisania ich z kodowaniem utf-8 i zmianie w ustawieniach 8859-2 na utf-8 smile Notka: wpisy dodane za czasów ISO nie będą wyświetlane poprawnie, trzeba je przekodować smile Mam taką klasę w RkCMF (kernel/external/utf8.class3.php i towarzyszący plik a.MAP). Jak chcecie zmienić "domyślne" kodowanie z ISO to mogę przystosować to do aktualizacji danych w punBB.

11

aha, ok...
wlasnie o posty mi chodziło, bo langi to najmniejszy problem :]

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

12

Riklaunim napisał/a:

UTF8 w punBB sprowadza się do pootwierania plików langow i zapisania ich z kodowaniem utf-8 i zmianie w ustawieniach 8859-2 na utf-8 smile

jesteś tego pewien??
Na forum.punbb.org doczytałem się że niektóre funkcje php'owskie niepoprawnie pracują na stringach kodowanych w utf8 np. 'strlen'
podobno lista użytkowników się wykrzacza. Nie spotkałeś się z takimi problemami?

13

jak zmienić kodowanie ?? hmm

14

przeczytaj posty powyżej smile

15

czytałem ale niwe moge znalezc pliku lang.php

16

Skopiuj wszystkie pliki forum na dysk twardy, kliknij Start, a następnie wybierz Wyszukaj. Wpisz w pole formularza lang.php i zaznacz Pliki i foldery. Następnie kliknij na Szukaj.

Żyj tak, jakbyś miał umrzeć jutro. Ucz się tak, jakbyś miał żyć wiecznie. ~Mahatma Gandhi
PunBB | Simple Machines Forum

17

Jak jest z tym UTF8, działa bez problemów z punBB czy nie ? Zna ktoś forum punBB działające na UTF8 ?

"There Are No Secrets, Only Information You Don't Yet Have"
Adam Curry
podcast MyApple -tego słucha moja dziewczyna
Hochlander - tego słucha mój kot...

18

dziala, ale sa problemy z konwersja z iso 8859-2

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

19

Nevethir napisał/a:

dziala, ale sa problemy z konwersja z iso 8859-2

Czy te problemy dotyczą również nowego "dziewiczego" smile forum ?

www.foRRes.pl
Załóż własne forum bez reklam.

20

z tego co wiem to nie, a nawet jesli to wystarczy zmienic kodowanie całej bazy (w phpmyadminie - preferencjach bazy) na UTF-8, ale nie wiem czy to konieczne (moze tylko ja taki problem mialem :> )

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski