Odp: rejestracja i logowanie
Radzę się chwiliowo powstrzymać, zwłaszcza, że aktualny kod 1.3 nie jest stabilny (zmiany w css/html), a i styl później musiałbyś od nowa robić.
CSS'em będę się zajmował na końcu, fakt, że poczekam aż skończą co mieli skończyć (o ile dobrze pamiętam, to jedno z niezakończonych zadań dla beta3 na dzień dzisiejszy to właśnie css).
Migracja - dotyczy bazy, a ta się zmienić chyba nie zmieni, więc jest OK.
Integracja - dużych zmian na pewno nie będzie, więc ogół można sobie pomału opracować...
Mógłbyś gdzieś udostępnić te pliki?
To pliki FluxBB beta2
Wykminiłem z nich dzisiaj co następuje:
FLux, losowe ciągi znaków generuje swoją funkcją "random_key".
Link aktywacyjny hasło ma postać:
http://_adresforum_/profile.php?action=change_pass&id=3&key=iyMuzrrt
gdzie key to wartość pola active_key (wynik funkcji random).
Domyślnie hasło usera i tak jest generowane (jakieś losowe, też przy pomocy random_key).
Podsumowując: mój skrypt migracyjny powinien jak Flux, generować losowe hasło i active_key, następnie danemu użytkownikowi należało by udostępnić link aktywujący (umożliwiający ustawienie) jego hasła na forum :-)
Być może jeszcze dziś to sprawdzę.
Teraz jeszcze napisz, w jaki sposób masz zamiar zintegrować fluxbb z serwisem, użytkownik rejestruje się w serwisie i automatycznie zostaje mu utworzone konto na forum z tym samym nickiem?
Myślę, że tak, a rejestracja na forum będzie przekierowaniem do rejestracji w serwisie.
Wszystko trzymasz w jednej bazie? Jeśli tak to będzie coś na wzór tego:
$query = mysql_query('SELECT id FROM users WHERE username=\''.$username.'\''); $id = mysql_result($query); echo '<a href="profile.php?action=change_pass&id='.$id.'">Zmień hasło</a>';A najlepiej to zintegrować forum z serwisem tak jak w pluginie Rilkaunima do wordpressa. Użytkownik zmienia hasło tylko na blogu, a na forum hasło nie jest brane pod uwagę (po kliknięciu linku logowanie na forum użytkownik zostaje przeniesiony na stronę logowania do bloga). I forum i blog korzysta z tego samego cookie.
No właśnie tego jeszcze nie jestem pewny (jak to zrobię...).
Założenia:
1) Tabele są różne (baza ta sama, ale mam tabelę users - serwis i users - Flux).
2) userzy muszą być z integrowani, user X w serwisie to user X na forum (muszą mieć nawet to samo ID).
3) Logowanie uwierzytelnia usera w obu systemach.
Dodatkowym problemem są tu wymagania dot. rejestracji... np: długość loginu hasła... ale to myślę da się obejść stosując tylko tą bardziej restrykcyjną rejestrację.
Ostatnio edytowany przez Kane (2008-06-04 21:02:30)