21

Odp: rejestracja i logowanie

daris napisał/a:

Radzę się chwiliowo powstrzymać, zwłaszcza, że aktualny kod 1.3 nie jest stabilny (zmiany w css/html), a i styl później musiałbyś od nowa robić.

CSS'em będę się zajmował na końcu, fakt, że poczekam aż skończą co mieli skończyć (o ile dobrze pamiętam, to jedno z niezakończonych zadań dla beta3 na dzień dzisiejszy to właśnie css).

Migracja - dotyczy bazy, a ta się zmienić chyba nie zmieni, więc jest OK.

Integracja - dużych zmian na pewno nie będzie, więc ogół można sobie pomału opracować...

daris napisał/a:

Mógłbyś gdzieś udostępnić te pliki?

To pliki FluxBB beta2

Wykminiłem z nich dzisiaj co następuje:
FLux, losowe ciągi znaków generuje swoją funkcją "random_key".
Link aktywacyjny hasło ma postać:
http://_adresforum_/profile.php?action=change_pass&id=3&key=iyMuzrrt
gdzie key to wartość pola active_key (wynik funkcji random).
Domyślnie hasło usera i tak jest generowane (jakieś losowe, też przy pomocy random_key).

Podsumowując: mój skrypt migracyjny powinien jak Flux, generować losowe hasło i active_key, następnie danemu użytkownikowi należało by udostępnić link aktywujący (umożliwiający ustawienie) jego hasła na forum :-)
Być może jeszcze dziś to sprawdzę.

daris napisał/a:

Teraz jeszcze napisz, w jaki sposób masz zamiar zintegrować fluxbb z serwisem, użytkownik rejestruje się w serwisie i automatycznie zostaje mu utworzone konto na forum z tym samym nickiem?

Myślę, że tak, a rejestracja na forum będzie przekierowaniem do rejestracji w serwisie.

daris napisał/a:

Wszystko trzymasz w jednej bazie? Jeśli tak to będzie coś na wzór tego:

$query = mysql_query('SELECT id FROM users WHERE username=\''.$username.'\'');
$id = mysql_result($query);
echo '<a href="profile.php?action=change_pass&id='.$id.'">Zmień hasło</a>';

A najlepiej to zintegrować forum z serwisem tak jak w pluginie Rilkaunima do wordpressa. Użytkownik zmienia hasło tylko na blogu, a na forum hasło nie jest brane pod uwagę (po kliknięciu linku logowanie na forum użytkownik zostaje przeniesiony na stronę logowania do bloga). I forum i blog korzysta z tego samego cookie.

No właśnie tego jeszcze nie jestem pewny (jak to zrobię...).
Założenia:
1) Tabele są różne (baza ta sama, ale mam tabelę users - serwis i users - Flux).
2) userzy muszą być z integrowani, user X w serwisie to user X na forum (muszą mieć nawet to samo ID).
3) Logowanie uwierzytelnia usera w obu systemach.

Dodatkowym problemem są tu wymagania dot. rejestracji... np: długość loginu hasła... ale to myślę da się obejść stosując tylko tą bardziej restrykcyjną rejestrację.

Ostatnio edytowany przez Kane (2008-06-04 21:02:30)

22

A może podasz nam adres tej strony - może wpadniemy na coś "na żywo".

23

Nie bardzo zrozumiem? Aby móc 'na coś wpaść' musiałbym ci/wam dać dostęp do kodu i bazy forum, a tego z oczywistych względów zrobić nie mogę.
Tak czy inaczej proszę: Forum ANSI

BTW, skrypt działa - robi dokładnie to samo co Flux, zgubiłem tylko id usera w URL:
http://_adresForum_/profile.php?action=change_pass&id=_idUsera_&key=_activate_key_

Teraz tylko muszę udostępnić właściwe linki właściwym użytkownikom - co już problemem nie będzie i migracja zakończona.

No i można zacząć dumać nad integracją :-)

Ostatnio edytowany przez Kane (2008-06-04 21:47:35)

24

Co do tego samego id dla każdego użytkownika - nie wiem czy uda ci się takie coś zrobić. Jeśli ci się nie uda, to możesz wykorzystać to co napisałem powyżej (o ile użytkownicy mają takie same loginy).

Co do FluxBB 1.3 to myślę, że warto by pomyśleć nad rozszerzniem pozwalającym na łatwe zintegrowanie forum z serwisem.

25

Dobrze, z migracją sobie poradziłem. Ale złapałem dwa kwasy (po migracji):
1) szukarka...
tabele:
search_cache
search_matches
search_words

Rozumiem, że dwie ostatnie tabele wypełniają się podczas dodawania posta. Jest na to jakiś sposób? Tzn. parsowanie ponad 180.000 postów i uzupełnianie tych tabel słowami i matches to chyba słaba opcja...
Czy może czekać na wtyczkę do wyszukiwania pełnotekstowego?

Nie działa Quick Jump (select "Skocz do forum").
EDIT: lol, wystarczyło wyczyścić /cache tongue

BTW. id użytkowników mam takie same (wyjątkiem jest user o id 1 - we Flux jest to Gość).

Ma ktoś pomysł, co zrobić z wyszukiwarką?

Ostatnio edytowany przez Kane (2008-06-05 19:15:38)

26

:-)

27

Kane napisał/a:

Ma ktoś pomysł, co zrobić z wyszukiwarką?

Jedna z niewielu obecnie wydanych oficjalnych wtyczek fulltext search działa całkiem sprawnie. Więc migracyjny problem z wyszukiwarką został rozwiązany.