Temat: Problem z tagiem 'code' w BBcode
Nie działa mi tag 'code' na tym forum
Za każdym razem dostaje komunikat, że nia mam tagu zamykającego, a mam.
Wszystko o Bułgarii po polsku
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FluxBB jest forkiem skryptu PunBB. Więcej informacji znajdziesz na stronie polskiego wsparcia FluxBB. Zapraszamy także na forum FluxBB.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie działa mi tag 'code' na tym forum
Za każdym razem dostaje komunikat, że nia mam tagu zamykającego, a mam.
mam to samo ![]()
Nie namieszałeś czegos w skrypcie?
bo mi sie wydaje ze nie interpretuje [/code ] jako domknięcia tylko jako zwykły tekst.
nic nie mieszałem ![]()
może przez aktualizację, no nie wiem... jutro sprawdzę ![]()
OK to popatrz w pliku include/parser.php i ewentualnie w post.php
sprawdzilem, pliki są z domyślnego 1.2.5
jeszcze pogrzebię w panelu admina i dam znać ![]()
http://forums.punbb.org/viewtopic.php?pid=43023#p43023
wgrana najnowsza wersja... dalej to samo :]
Nie wiem w czym tkwi problem ale obserwuję że tutaj na forum również występuje, a że wygląda to okropnie więc zapytam jak to zmienić?
Pierwszy problem to kilka pustych wierszy po linijce tekstu w oknie "code", przykład niżej:
po co te puste wiersze niżej w oknie kodu?Drugi problem to brak możliwości automatycznego łamania wierszy, i przykład:
To jest jeden wiersz którego pisząc nie zamierzam złamać i funkcja code powinna to sama zrobić, a nie abym sam łamał ręcznie wiersze lub też przyglądał sie suwakowi który estetycznie nie wygląda.Jak i gdzie można pokonać te problemy?
I podpowiem jeszcze jak w sposób nieprofesjonalny zmienić opis przycisków Img, Code i Quote; w pliku mod_easy_bbcode.php w wierszu 76
<input type="button" value="Cytat" name="Quote" onclick="insert_text('[quote]','[/quote]
')" />Właśnie dostrzegłem, że to puste miejsce pod wierszem, które widać w pierwszym przykładzie wynika z "rezerwy" na suwak, więc gdyby udało się pozbyć tegoż nieszczęśliwego suwaka wyglądałoby to ok.
Edit
Znalazłem miejsce gdzie jest zapisana informacja o "rezerwie" na suwak i jest to plik include/parser.php wiersz 428
$num_lines = ((substr_count($inside[$i], "\n")) + 3) * 1.5;zamieniając 3 na 2 lub 1,5 na 1 pozbywamy sie pustego wiersza i zostaje jeszcze miejsce na suwak.
Też nie wygląda to specjalnie, jednak na forum na którym suwaki nie goszczą zbyt często ładniej się prezentuje.
Ostatnio edytowany przez Grzegorz (2007-10-30 16:52:09)
Przepis na pozbycie sie suwaka i łamanie wierszy w CODE:
plik include/parser.php wiersz ~430
$text .= '</p><div class="codebox"><div class="incqbox"><h4>'.$lang_common['Code'].':</h4><div class="scrollbox" style="height: '.$height_str.'"><pre>'.$inside[$i].'</pre></div></div></div><p>';zamień na:
$text .= '</p><div class="codebox"><div class="incqbox"><h4>'.$lang_common['Code'].':</h4><div class="scrollbox" style="height: '.$height_str.'"><code>'.$inside[$i].'</code></div></div></div><p>';w powyższym zamieniono <pre></pre> na <code></code>
dwa poprzednie wiersze
$num_lines = ((substr_count($inside[$i], "\n")) + 2) * 1.5;
$height_str = ($num_lines > 35) ? '35em' : $num_lines.'em';usuń lub zamień na
// $num_lines = ((substr_count($inside[$i], "\n")) + 2) * 1.5;
// $height_str = ($num_lines > 35) ? '35em' : $num_lines.'em';wiersz ~436
$text = str_replace('<p></p>', '', '<p>'.$text.'</p>');zamień na
$pattern = array("\n", "\t", ' ', ' ');
$replace = array('<br />', ' ', ' ', ' ');
$text = str_replace($pattern, $replace, $text);Aby zachować ustawienia czcionki w CODE zamień
plik styl.css wiersz ~44
.pun PRE {FONT-SIZE:...zamień na
.pun CODE {FONT-SIZE:...... = ustawienia czcionki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź