Temat: Konwersja phpbb => punbb
Witam
Czy istnieje w miarę prosty sposób na przeniesienie swojego forum w phpbb 2.0.13 na punbb ? Czyli szukam sposobu na przeniesienie zrzutu bazy mysql z foum phpbb do bazy w forum punbb.
Pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FluxBB jest forkiem skryptu PunBB. Więcej informacji znajdziesz na stronie polskiego wsparcia FluxBB. Zapraszamy także na forum FluxBB.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Czy istnieje w miarę prosty sposób na przeniesienie swojego forum w phpbb 2.0.13 na punbb ? Czyli szukam sposobu na przeniesienie zrzutu bazy mysql z foum phpbb do bazy w forum punbb.
Pozdrawiam
oczywiscie
http://www.punbb.org/download/contrib/p
-1.2.2.zip
to jest bardzo funkcjonalny konwerter, jesli znasz angielski to nie ma problemu z konwersją, wystarczy przeczytać readme.
OK, dzięki za odpowiedź.
Czy modyfikacja spowoduje pełne przeniesienie forum phpbb, czy będą ograniczenia ? Przeniesie się wszystko (użytkownicy, posty, tematy, sondy), czy tylko część danych ?
bez sond... musisz moda do ankiet zainstalowac i napisac konwerter sond lub ręcznie ![]()
reszta się przeniesie ![]()
konwerter uwzględnia możliwość istnienia paru dodatków, poza tym można importować nie tylko z phpBB ale i np. z PNphpBB z postnuka.
z większości popularnych skryptów z resztą ![]()
a jak to zrobic gdy mam backupa bazy na dysku? a nie na serwerze?
zainstalowac phpbb z tym backupem i zrobic...
oczywiscie
![]()
http://www.punbb.org/download/contrib/p -1.2.2.zip
to jest bardzo funkcjonalny konwerter, jesli znasz angielski to nie ma problemu z konwersją, wystarczy przeczytać readme.
link jest martwy ![]()
Dzieki ![]()
Teraz mam pytanie. Odpalilem convertera, wprowadzilem odpowiednie parametry, uruchomilem proces konwersji i ... nie przenosi mi kategorii itp. na nowe forum punbb. Jest natomiast "Test forum 1" a w tresci posta tekst, ktory widnieje za kazdy razem po zainstalowaniu phpbb. Nie zdziwiloby mnie to gdybym konwertowal puste phpBB ale wiadomo ze nie mialoby to sensu. Chce przeniesc tresc, niestety nie moge.
nie wiem czy to wywołało problem u Ciebie, ale jak ja przenosiłem (z phpBB by przemo -> phbBB 2.0 -> PunBB), to nie przeniosły mi się subfora - trzeba na to zwrócić uwagę i najpierw przenieść wszystkie subfora do głównych kategorii jeszcze przed wykonaniem zrzutu bazy potrzebnej do konwersji - to taka dodatkowa sugestia
przenieść wszystkie subfora do głównych kategorii
Gdzie dokladnie sie je 'przenosi' ? (:
W Panelu admina -> fora -> zarządzaj.
Chodzi o to, żeby nie było.. 'forum w forum'. ![]()

Hmmm....może to zabrzmi glupio, ale da sie stare forum phpBB skonwerterować i dołączyć jako dział dla istniejącego fora punBB ? (konwersja całe forum phpBB => jeden dział dla istniejącego forum na punBB).
Musiałbyś przekonwertować forum phpbb do punbb, skopiować odpowiednie tabele z bazy danych, dodać mod sub-for do punbb (jeśli dobrze zrozumiałem
) i wrzucić tam działy forum phpbb.
Brzmi niepozornie, ale trzeba mieć do tego ze dwie godziny wolnego czasu.
Jeśli bardzo Ci zależy, to rozpiszę tu jak to dokładnie zrobic.

Wiesz co byłbym bardzo wdzięczny za opis, chce to zrobić. ![]()
Ok, wydaje mi się, że potrzeba będzie skryptu, który zmieni id postów i for w przenoszonej bazie.
Daj mi trochę czasu i go napiszę
Instrukcję opublikuję dziś albo jutro wieczorem, ok? ![]()

Jasne. ![]()
@Louner i miałbyś chwilkę czasu aby coś pokombinować z tym skryptem ?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź