1

Temat: Konwersja z wersji 1.2.x do 1.3.4 - proszę o pomoc

Witam,
Mimo wyjaśniania tematu konwersji mam nadal problem z wykonaniem jej poprawnie. Wynikać to może z mojego laictwa:) bądź braku dokładnego tutoriala co jak:)
Moje sugestie a zarazem pytania:
1) mam 150 Mb bazę z wersji 1.2.x czy po konwersji zostaną wszystkie dane w niej - powtarzam raz jeszcze WSZYSTKIE?!
2) W wersji 1.2.x mam pewne ustawienie stylów - proszę napisać które pliki mam z wersji 1.3.4 podmienić z 1.2.x aby stylowanie było takie jak przed konwersją.
3) Pytanie teraz które pliki należy przegrać aby układ szablonu zdjęcia, backgroundy były jak przed konwersją,
4) kodowanie strony w 1.3.4 jest inne niż w 1.2.x bo mi pokazuje krzaki jak to zmienić.

Dzięki za pomoc i proszę o gruntowną wiedzę, gdyż w temacie tego forum raczkuję.

Ostatnio edytowany przez Gustaw (2011-02-24 08:41:15)

2

Odp: Konwersja z wersji 1.2.x do 1.3.4 - proszę o pomoc

Witaj!
Z konwersją są zawsze problemy i kłopoty, jeśli nie robi tego bardziej kompetentna osoba.

1. Zawsze pamiętaj o robieniu kopii zapasowej. Twoja baza jest duża, więc dużo czasu zajęłaby jej konwersja. Moim zdaniem najprościej korzystać z wbudowanego upgrade'u forum, kiedy instalujesz PunBB z wersji 1.2.x na 1.3.x. Wtedy wszystkie dane zostaną.
2. System stylów w wersji 1.3.x jest trochę inny, niż w 1.2.x. W tym wypadku, jeśli masz swój własny styl, to trzeba go przerobić pod nową wersję.
3. Co wgrać przy instalacji nowej wersji, jest opisane w odpowiednim pliku w paczce ze skryptem. Na pewno nie można wgrać tylko pewnych plików, gdyż wtedy calkowicie nic nie będzie działać. Wszelkie zmiany w wersji 1.2.x należy dostosować ponownie do wersji 1.3.x. Innego sposobu nie ma.
4. Przy połączeniu z bazą trzeba wymusić w skrypcie nadanie nowego kodowania do starej bazy.

To na razie tyle.
Czekam na odpowiedź.