Temat: [rozwiązany] Zagnieżdżanie php w szablonie
PROBLEM ROZWIĄZANY
treść pytania:
Witam! To mój pierwszy post na tym forum. Z instalacją punBB nie miałem problemu, nawet przebrnąłem jako tako przez integrację logowania z cmsem.
Mam natomiast pytanie odnośnie zagnieżdżenia pewnych funkcji w szablonie. Forum pun jest częścią serwisu postawionego na CMSMS. W tymże jest taki fiuczer, mianowicie Globalne pliki HTML. Dostęp do nich przez tagi cms jest prosty, ot, definiuję sobie blok "stopka", a następnie gdziekolwiek w cms wstawię {global_block name="stopka"}, cms renderuje w tym miejscu wcześniej zdefiniowaną zawartość html.
Tę samą funkcjonalność chcę umieścić w szablonie, tak, by pobierał stopki, nagłówki i inne głupoty z CMS. Samą funkcję sobie napiszę bez problemu (bardzo proste zapytanie mysql), gorzej z wrzuceniem tego w szablon.
A zatem defacto muszę:
a) mieć funkcję php
b) możliwość zawołania kilka razy takiej funkcji w szablonie z parametrem.Czytałem o <pun_include> jednak chyba nie do końca spełniłby moje oczekiwania? NIe próbowałem z tym walczyć, szczerze przyznam, bo nie wiem jakbym miał parametr przekazać. includowanie kilka razy tego samego pliku z deklaracją powodowałby wykrzaczenie (tak założyłem)
Rozwiązanie jest dość banalne, w main wpakowałem tylko i wyłącznie includowanie pliku, a cały template wraz z osadzonymi skryptami, ciałkiem strony znajduje się już w php.
PROBLEM ROZWIĄZANY
Ostatnio edytowany przez maviozo (2010-10-21 01:10:44)