1

Temat: Nowi (boty) użytkownicy

Witajcie
Pogonił mnie daris z oficjalnego forum punbb bym pisał tutaj,  jako że po polsku, łatwo i przystępnie, poza tym zwiększam swoje szanse na uzyskanie szukanej przez mnie odpowiedzi.
Otóż ostatnimi czasy na moim forum zaczęły  w liczbie średnio 5 dziennie rejestrować się podejrzewam, że boty osoby z dziwnymi nickami i mailami w domenie mail.ru...nie reklamowałem się za granicą ani nigdzie stąd takie moje zdziwienie, a że Rosja to najwięksi spamerzy dlatego pytam jak mogę to sprytnie i łatwo przyblokować? co prawda tylko się rejestrują, nic nie piszą ale wolę nie mieć potem botów na swojej mail liście;p
z góry dzięki za odpowiedź i pomoc
oraz sorrki daris za późną reakcję, nie widziałem tam wiadomości ;d

Ostatnio edytowany przez jaason (2009-04-06 10:30:08)

2

Odp: Nowi (boty) użytkownicy

Ja też to miałem i za każdym razem banowałem takiego klienta i usuwałem, po pewnym czasie przestali mnie nękać, a jak zmieniłem PunBB na nową wersję 1.3.2 to na razie całkiem zniknął ten problem.

3

Polecam wersję 1.3.2, jeżeli są to boty to powinny się odczepić od wersji 1.3.2, a jak nie to zainstalujesz rozszerzenie CAPTCHA.

4

Albo przynajmniej jakieś pytanie sprawdzające podczas rejestracji/

5

Np. jeżeli forum jest o grze przykładowo Counter-Strike to obowiązkowe pytanie jaką masz wersję CS, bot tutaj się wykłada często.

6

Tylko jeszcze trzeba dać opcję jakie wersje są, bo co mi da pytanie, jeśli będzie można wpisać wszystko?

7

No tak tak zakładam że nikt nie jest tak *stupid* aby tego nie zrobić.

8

mam ten sam problem z botami

może ktoś wie jak wprowadzić przy rejestracji kod potwierdzający z obrazka?