Temat: Backup - jak to zrobić? ^^

Witam,
Chcę przenieść forum na płatny hosting jednak nie wiem jak zrobić kopie bazy danych i potem ją wgrać żeby wszystko działało, byli wszyscy użytkownicy itp. Aktualnie strona jest na darmowym hostingu unl.pl

Ostatnio edytowany przez Proximus (2009-02-24 16:05:01)

2

Odp: Backup - jak to zrobić? ^^

Masz dostęp do phpMyAdmina? PunBB 1.2 czy 1.3? Z 1.2 byłoby to bardzo proste (jest plugin do panelu administracyjnego pozwalający na eksport bazy, do 1.3 to nie wiem czy istnieje jakieś rozszerzenie o podobnej funkcjonalności)

3

Tak mam dostęp do PMA. PunBB 1.3

Bo problem wygląda tak:
Chce przenieść z darmowego hostingu unl.pl na płatny boo.pl. Tylko nie wiem czy to będzie działać. Biorę Eksport i wybieram tam plik zapisz jako plik. Ściągam. I nie wiem czy to jest to. I nie wiem czy mam wybrać kompresje jakąś czy nie.

Jak biorę eksport w PMA jest coś takiego:

localhost
Błąd

zapytanie SQL:

--
-- Baza danych: `information_schema`
--
CREATE DATABASE `information_schema` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci;

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1044 - Access denied for user 'proximuspl'@'localhost' to database 'information_schema'
[ Powrót ]

Ostatnio edytowany przez Proximus (2009-02-24 23:49:28)

4

Nie eksportuj bazy information_schema tylko tą, w której trzymasz PunBB

5

Eksportowałem samą tą bazę.
Otrzymałem błąd:

localhost
Błąd

zapytanie SQL:

--
-- Baza danych: `proximus_a`
--
CREATE DATABASE `proximus_a` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci;

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1044 - Access denied for user 'proximuspl'@'localhost' to database 'proximus_a'
[ Powrót ]

To chyba znaczy że nie mam uprawnień do utworzenia bazy proximus_a ?

Ostatnio edytowany przez Proximus (2009-02-25 18:52:18)

6

No niestety na to wygląda. To jest przy eksporcie, czy imporcie do nowej bazy? Jeśli przy eksporcie to pewnie nie masz dostępu do przeglądania tej bazy albo podałeś złe dane do bazy (nazwa użytkownika lub hasło)

7

Bazę danych mam już wyeksportowaną na dysku. Jak importuje ją na teest.unl.pl to pojawia się ten błąd. Może to wina darmowego hostingu? Bo na razie próbuje na darmowym żeby nie mieć wpadek na płatnym.

8

A nie możesz sobie zainstalować serwera na własnym kompie? Wydaje się to najlepszym rozwiązaniem na tego rodzaju zabawy.

9

Ok, czyli coś typu program Krasnal?

Postawiłem serwer XAMPPem. Wgrałem bazę wszystko ok, tylko mam problem wink

An error was encountered

Unable to connect to MySQL and select database. MySQL reported: Access denied for user 'proximus_b'@'localhost' (using password: YES)

The error occurred on line 44 in D:\xampp\htdocs\include\dblayer\mysqli.php

czyli coś o użytkowniku, tylko ja nie wiem jak go mam utworzyć ^^

Dobra! Udało mi się smile Dzięki za pomoc

Ostatnio edytowany przez Proximus (2009-02-27 11:18:07)

10

Ech teraz mam inny problem hmm

Po wejściu na forum:

This PHP environment doesn't have Improved MySQL (mysqli) support built in. Improved MySQL support is required if you want to use a MySQL 4.1 (or later) database to run this forum. Consult the PHP documentation for further assistance.

Takie coś się wyświetla. Co to oznacza i jak temu zaradzić?

Ops... Post pod postem sorki

Ostatnio edytowany przez Proximus (2009-02-27 21:25:36)

11

Oznacza to, że serwer który masz postawiony na twoim komputerze nie obsługuje bazy MySQLi (improved). Spróbuj zainstalować forum na bazie MySQL (bez i tongue )

12

Tzn. serwer na moim kompie działa wszystko good więc wrzuciłem na płatny i dopiero tam tongue Czyli z pliku config.php mam usunąć MySQLi i dać samo MySQL ?

Zmieniłem i mam teraz coś takiego:

An error was encountered

Unable to connect to MySQL server. MySQL reported: Unknown MySQL server host 'mysql5-10.start1g' (1)

The error occurred on line 45 in /homez.110/xtremeba/www/include/dblayer/mysql.php

Linijka 43 - 52 z pliku mysql.php:

}
        else
            error('Unable to connect to MySQL server. MySQL reported: '.mysql_error(), __FILE__, __LINE__);

// Setup the client-server character set (UTF-8)
        if (!defined('FORUM_NO_SET_NAMES'))
            $this->set_names('utf8');

return $this->link_id;
    }

Hmmm chciałem dać code=php ale coś nie działa nie wiem dlaczego...

Ostatnio edytowany przez Proximus (2009-02-28 12:30:41)

13

@up

14

Próbuje łączyć się z bazą ale nie odnajduje hosta "mysql5-10.start1g" - jesteś pewien, że jest prawidłowy? W większości przypadków baza jest na localhoście.

Proximus napisał/a:

Hmmm chciałem dać code=php ale coś nie działa nie wiem dlaczego...

Drobny problem z rozszerzeniem wink Postaram się rozejrzeć, co jest nie tak i jak dojdę gdzie jest błąd to spróbuję poprawić wink

15

jestem w 100% pewien ale spróbuje z localhostem tam wpisać

Przy localhost:

An error was encountered

Unable to connect to MySQL server. MySQL reported: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)

The error occurred on line 45 in /homez.110/xtremeba/www/include/dblayer/mysql.php

Ostatnio edytowany przez Proximus (2009-03-01 19:41:38)

16

Dobra, wróćmy jednak do MySQLi

Proximus napisał/a:

Postawiłem serwer XAMPPem. Wgrałem bazę wszystko ok, tylko mam problem wink

An error was encountered

Unable to connect to MySQL and select database. MySQL reported: Access denied for user 'proximus_b'@'localhost' (using password: YES)

The error occurred on line 44 in D:xampphtdocsincludedblayermysqli.php

Spróbuj wg tego:

W XAMPPie domyślnie nazwa użytkownika to "root" a hasła nie ma (nic nie wpisujemy w pole hasło)

(cytat z tej strony). Czyli w config.php jako nazwę użytkownika do bazy daj root, a hasło zostaw puste (tzn tylko '' )

17

użytkownika zmieniłem i hasło też więc jest dobrze smile na XAMPPie wszystko działa, lecz mam problem na hostingu

An error was encountered

Unable to connect to MySQL server. MySQL reported: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)

Więc sprawa z xamppem zakończona wink teraz pozostał mi problem tylko z hostingiem

18

To w końcu na xamppie masz MySQL czy MySQLi? Na serwerze czasem jako host nie musisz wpisać "mysql5-10.start1g"?

19

na xamppie miałem MySQLi i wszystko było dobrze, przerzuciłem pliki i bazę na hosting [ovh] i mam wyżej wymieniony problem. O to config.php:

<?php

$db_type = 'mysql';
$db_host = 'mysql5-10.start1g';
$db_name = 'xtremebanned';
$db_username = 'xtremebanned';
$db_password = 'haselko';
$db_prefix = 'lolek_';
$p_connect = false;

$base_url = 'http://xtremebans.net.pl';

$cookie_name = 'forum_cookie_257514';
$cookie_domain = '';
$cookie_path = '/';