Temat: PunBB 1.3 - Wasza opinia

PunBB 1.3 zostało już wydane oficjalnie jakiś czas temu.

Czy ktoś już korzysta z niego? Ktoś ma jakieś forum oparte o ten skrypt? Jakie są Wasze opinie na temat działania i korzystania z najnowszej wersji PunBB?

Ja, jak niedługo rozpocznę głębsze testowanie skryptu, to wtedy wyrażę swoją opinię.

2

Odp: PunBB 1.3 - Wasza opinia

Z PunBB nie korzystałem tylko z FluxBB (PunBB = kod którejś rozwojowej wersji FluxBB). Szczególnie we FluxBB podoba mi się nowy system rozszerzeń (można robić prawie wszystko bez ingerencji w kod pun/fluxbb)

3

Nawet ładnie się zapowiada wink

4

PunBB 1.3 samo w sobie jest bardzo skromne. Dopiero rozszerzenia pokazują, że z małego skryptu robi sie ciekawe forum.
Mimo to jest sporo takich małych denerwujących błędów w rozszerzeniach.

www.pcmod.pl - Forum o tematyce komputerowej. Diagnostyka, naprawa, overclocking, software.
http://img113.imageshack.us/img113/523/993a3cb39134bda0in4.gif

5

Reaktor napisał/a:

Mimo to jest sporo takich małych denerwujących błędów w rozszerzeniach.

Na przykład?

6

Problem:
- z dodawaniem ankiety przy ustawieniu 29 dni - pun_poll
- ze skrótami klawiaturowymi - pun_pm (sam sie przekonałeś).
- z opcją generowania tagów meta desc - meta tags administration
- z brakiem marginesu dla następnej linjki tematu - Topic title on forum index
Forum wady:
- długi czas przekierowania przy zatwierdzaniu ustawień, instalacji, odinstalowywania rozszerzeń. (Może to moja wina, po prostu gdzieś w ustawieniach)
- problem z obsługą polskich znaków dla mail_templates

To narazie tyle.

www.pcmod.pl - Forum o tematyce komputerowej. Diagnostyka, naprawa, overclocking, software.

7

Reaktor napisał/a:

- z dodawaniem ankiety przy ustawieniu 29 dni - pun_poll

U mnie to nie wiem czemu w ogóle ankiety się nie pokazują wink

Reaktor napisał/a:

- z brakiem marginesu dla następnej linjki tematu - Topic title on forum index

A nie lepiej jest tak jak tutaj na forum? (po moich drobnych modyfikacjach)

Reaktor napisał/a:

- długi czas przekierowania przy zatwierdzaniu ustawień, instalacji, odinstalowywania rozszerzeń. (Może to moja wina, po prostu gdzieś w ustawieniach)

Nie masz czasem włączonego rozszerzenia Pun Admin Manage Extensions Improved ?

8

PunBB zostalo troche zaśmiecone, a przynajmniej takie mam wrażenie tongue
FluxBB 1.3 zostało zawieszone, więc konkurencji nie ma. A zanim 2.0 wyjdzie to 100 lat poczekamy. Trzeba wracać na stare śmiecie wink

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

9

A ja cały czas wiedziałem, że lepiej zostać na PunBB, bo ten Flux mi się trochę dziwny wydawał.

PunBB 1.3 jest naprawdę ciekawe.

10

FluxBB nie doczekało się stabilnej wersji 1.3 (będzie kiedyś jako 2.0), a szkoda, bo zapowiadało się lepiej niż PunBB (szczególnie wygląd tongue )

11

Ogółem nie ma co narzekać, dla mnie te forum jest dużo lepsze niż PhpBB.
Tylko w Polsce mogło by być bardziej popularne (a może lepiej nie?).

12

Reaktor napisał/a:

Tylko w Polsce mogło by być bardziej popularne (a może lepiej nie?).

Lepiej tak, trzeba będzie rozreklamować bardziej PunBB (tylko najpierw trzeba ukończyć oficjalne spolszczenie)

13

Ale mi nie pasuje CSS w nowym PunBB. We FluxBB wszystko szybko się robiło, a tutaj trzeba się nieźle naszukać tongue

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

14

Zainstaluj sobie Firebuga do Firefoxa - bardzo się przydaje wink

15

Mam wink Chodzi mi raczej o ogolnie spieprzony system tongue Mogli w sumie rozdzielic to na kilka CSSow zeby bylo mniej szukania.

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

16

przydało by to się trochę rozreklamować ^^ może ktoś coś ciekawego napiszę? bo ja dziś nie mam weny ;P

17

No przydałoby się, przydało ;P Zawsze można jeszcze puścić mailing do każdego zarejestrowanego użytkownika o nowościach w 1.3 wink

Wojnar napisał/a:

Mam  Chodzi mi raczej o ogolnie spieprzony system  Mogli w sumie rozdzielic to na kilka CSSow zeby bylo mniej szukania.

Mi tam to nie przeszkadza, dobrze jest jak jest ;P

18

daris napisał/a:

FluxBB nie doczekało się stabilnej wersji 1.3 (będzie kiedyś jako 2.0)

Czyli nie mam co czekać na FluxBB 1.3 i aktualizować fora do PunBB 1.3? Możesz coś więcej na ten temat napisać, nie jestem na bieżąco.

PS Zdaje się, że jest jakiś problem z cytowaniem, kliknięcie lewym przyciskiem myszy niczym nie skutkuje (chyba, że zaznaczę fragment posta), kliknięcie środkowym normalnie dziala.

19

azhag napisał/a:
daris napisał/a:

FluxBB nie doczekało się stabilnej wersji 1.3 (będzie kiedyś jako 2.0)

Czyli nie mam co czekać na FluxBB 1.3 i aktualizować fora do PunBB 1.3? Możesz coś więcej na ten temat napisać, nie jestem na bieżąco.

http://fluxbb.org/forums/topic/2465/the … of-fluxbb/

Version 1.3
We will not be continuing to directly develop version 1.3 (I will discuss 2.0 in a moment), however we will be releasing a final version, which will probably be revision 718 which many people are currently using, but with any minor markup issues fixed. We do not intend to support this release, and it is not intended for people to start using now, but we don't want to abandon people currently running 1.3 with many of their own extensions. We will recommend people using 1.3 currently move to 1.4 when it is released, but at the same time we know not everyone will.

Ja bym radził przerzucić się na PunBB 1.3

azhag napisał/a:

PS Zdaje się, że jest jakiś problem z cytowaniem, kliknięcie lewym przyciskiem myszy niczym nie skutkuje (chyba, że zaznaczę fragment posta), kliknięcie środkowym normalnie dziala.

U mnie działa, odśwież stronę bo Opera czasem tak ma, że nie pobiera nowszej wersji pliku (wczoraj aktualizowałem rozszerzenie pun_quote)
PS. U mnie jest odwrotnie - cytowanie całego postu działa, ale jeśli zaznaczę jakiś tekst to już nie cytuje tongue

20

Jednak czymś skutkuje -- wrzuca cały post w pole do szybkiej odpowiedzi.

Odświeżanie nic nie pomogło (odświeżałem zanim zgłosiłem), zresztą wczoraj mnie tu nie było. wink

Dopisek: Użytkownik ma prawo usunięcia swojego postu, nie tylko ostatniego w wątku (w przypadku pierwszego posta wątku zapewne do usunięcia całego wątku), nie wiem czy to celowe.

No wreszcie mi pokazuje Debianowy wir. smile

Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-11 13:08:52)