Temat: req:Konfiguracja rejestracji nowych user'ów

Jestem nowym użytkownikiem PunBB 1.2.17, i stąd może naiwne pytanie:

1.Czy istnieje taka możliwość by rejestracja odbywała się tylko przez dodanie
user'a przez admina ( nie przez samodzielną rejestrację).

2.Czy istnieje taka możliwość by zawartość forum była widoczna dopiero po
zalogowaniu się.

Pozdrawiam

martinex

2

Odp: req:Konfiguracja rejestracji nowych user'ów

ad2. poczytaj w ustawieniach.. każdy niezarejestrowany użytkownik należy do grupy gość, wchodzisz do zakładki 'fora' i edytujesz każde forum. po kolei odhaczając możliwość przeglądania dla grupy gość.. tyle :]

ad1. nie mam pojęcia, a sam bym się chętnie dowiedział wink

3

ad.1. Wyłącz rejestrację na forum i na http://punbb.org znajdź plugin odpowiedzialny za administrację użytkownikami.

4

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Ad 2. sposób opisany przez chalubca zadziałał smile
Ad1. były lekkie kłopoty ze sposobem opisanym przez kumiech'a
       - wyłączenie rejestracji - konieczne
       - ale jedyny znaleziony plugin do manipulacji rejestracją userów (bodaj AP_batch_user) - nie zadziałał
ale natchnięty że jest to możliwe poszukałem innej metody którą opiszę poniżej (choć może nie jest zbyt elegancka, gdyż nie przybrała postaci eleganckiego skrypciku smile

1)idea rejetracji przez admina opiera się na umieszczeniu informacji o rejestrowanych user'ach w bazie danych (w moim wypadku mysql) w tabeli bodaj users
2)po wejściu do tej tabeli (ja użyłem phpMyAdmin) może być tryb przeglądania
3)wybieram zakładkę (polecenie) insert (polska wersja: dodaj - choć to oczywiście nie to samo:)
4)w otwartym formularzu uzupełniam następujące pola:
                   id - jakiś kolejny numerek (liczba całkowita)
                         nie powtarzająca się do tej pory w tej tabeli w tym polu;
                   username - czyli login;
                   password - jeśli chodzi o pole password to najlepiej skopiować hasło jakiegoś wcześniej
                                    zarejestrowanego usera (hasła są przechowywane w bazie danych w postaci
                                    zaszyfrowanej), a następnie pozmieniać je z poziomu administratora punbb
                   email;
5)dane z pkt 4. są niezbędne do prawidłowej rejestracji, pozostałe dane można pozostawić w wersji domyślnej.
6)przy okazji można zmienić hasełko dla user'a Guest (UWAGA. nie można usuwać tego konta gdyż jest ono niezbędne do prawidłowego działania skryptu punbb).
Pozdrawiam
Martinex:)

Ostatnio edytowany przez martinex1 (2008-04-14 09:41:12)