Temat: HTML w PunBB
WItam
Tak jak w temacie. Potrzebna mi jest mozliwosc tworzenia tabel.Uzywam PunBB 1.2.16 a mody ktore znalazlem nie obsluguja tej wersji
Pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FluxBB jest forkiem skryptu PunBB. Więcej informacji znajdziesz na stronie polskiego wsparcia FluxBB. Zapraszamy także na forum FluxBB.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
WItam
Tak jak w temacie. Potrzebna mi jest mozliwosc tworzenia tabel.Uzywam PunBB 1.2.16 a mody ktore znalazlem nie obsluguja tej wersji
Pozdrawiam
Napisz coś więcej. Gdzie chcesz stworzyć tabele itp.
chociażby w normalnym poście, jako użytkownik.. powiedzmy mam potrzebę zestawienia kilku elementów i muszę je umieścić w tabelce.. jak to zrobić?
Dokladnie, potrzebne mi sa tabele w postach
chyba nikt nam nie odpowie ![]()
Ale w którym miejscu?
Tam gdzie wyświetlana jest wiadomość??
Tak. Chce np napisac posta i umiescic tez zestawienie. Dlatego potrzebuje HTML-a lub tylko samych tabel. I jeszcze jedno pytanko, jak umiescic przyciski do formatowania tekstu tak jak jest na tym forum?
aby mieć przyciski do formatowania tekstu musisz ściągnąć sobie 'easy_bbccode'
Dzieki, przyciski juz mam (oprocz szybkiej odpowiedzi) wiec pozostaja dalej tabele...
<div class="postmsg">
<?php echo $cur_post['message']."\n" ?>
<?php if ($cur_post['edited'] != '') echo "\t\t\t\t\t".'<p class="postedit"><em>'.$lang_topic['Last edit'].' '.pun_htmlspecialchars($cur_post['edited_by']).' ('.format_time($cur_post['edited']).')</em></p>'."\n"; ?>
</div>Tutaj jest miejsce gdzie wyświetla się wiadomość. Możesz ją zamienić np tak:
<div class="postmsg">
TABELA CZY COKOLWIEK CO CHCESZ WSTAWIĆ W KAŻDEJ WIADOMOŚCI JAKIEŚ ZESTAWIENIE CZY NIE WIEM CO TAM JESZCZE:)
<?php echo $cur_post['message']."\n" ?>
<?php if ($cur_post['edited'] != '') echo "\t\t\t\t\t".'<p class="postedit"><em>'.$lang_topic['Last edit'].' '.pun_htmlspecialchars($cur_post['edited_by']).' ('.format_time($cur_post['edited']).')</em></p>'."\n"; ?>
</div>Dzieki, ale nie całkiem o to mi chodziło. Nie chce wstawiac tabeli w kazdym poscie. Dokladnie chodzi mi o formatowanie tekstu, tzn jesli mam ochote (lub jakis uzytkownik forum) np. wstawic jakies zestawienie, to najwygodniej przedstawic to w tabelce. Jak probuje normalnie cos takiego wstawic, to caly tekst rozjezdza sie we wszystkie mozliwe strony. Mam nadzieje, ze teraz wyjasnilem dokladniej o co mi chodzi ![]()
Nie rozumeim. Napisz w którym miejscu ma znajdować się to zestawienie, a jakbys napisał dokładnie co to ma być za zestawienie, to już całkiem byłoby super. Na dole ponumerowałem miejsca.
+----------------------------+
| miejsce 1 |
+----------------------------+
|miejsc|miejsce 3 |
|e 2 | |
| | |
| | |
+------+---------------------+Oczywiscie w miejscu nr 3. Chodzi o to, ze nie potrzebuje za kazdym razem wstawiac zestawienia na forum tylko od czasu do czasu. Tak samo inni urzytkownicy. Teraz przykład, chce aby post wygladal np. tak:
Tu mamy jakis tekst i do tego teksu dolaczone jest zestawienie, ktore powinno wygladac np. tak
|-------------------------|-------------------------|-------------------------|-------------------------|
|kolumna1/wiersz1 |kolumna2/wiersz1 |kolumna3/wiersz1 |kolumna4/wiersz1 |
|-------------------------|-------------------------|-------------------------|-------------------------|
|kolumna1/wiersz2 |kolumna2/wiersz2 |kolumna3/wiersz2 |kolumna4/wiersz2 |
|kolumna1/wiersz3 |kolumna2/wiersz3 |kolumna3/wiersz3 |kolumna4/wiersz3 |
|-------------------------|-------------------------|-------------------------|-------------------------|w tej chwili jesli wkleje tabele, to wyglada to tak:
Tu mamy jakis tekst i do tego teksu dolaczone jest zestawienie, ktore nie wyglada dobrze
Kolumna1/wiersz1 Kolumna2/wiersz1 Kolumna3/wiersz1 Kolumna4/wiersz1
Kolumna1/wiersz2 Kolumna2/wiersz2 Kolumna3/wiersz2 Kolumna4/wiersz2
Kolumna1/wiersz3 Kolumna2/wiersz3 Kolumna3/wiersz3 Kolumna4/wiersz3Troche sie rozjechala "tabelka" w pierwszym przykladzie, ale chyba juz dobrze wytlumaczylem....
Popraw mnie jeśli cie źle zrozumialem teraz.
Chcesz mieć opcję zeby wstawić tabelke??
Np użytkownik wpisuje:
[table]
[tr]
[td]Wiersz 1 kolumna 1[/td]
[td]Wiersz 2 kolumna 1[/td]
[td]Wiersz 3 kolumna 1[/td]
[/tr]
[tr]
[td]Wiersz 1 kolumna 2[/td]
[td]Wiersz 2 kolumna 2[/td]
[td]Wiersz 3 kolumna 2[/td]
[/tr]
[tr]
[td]Wiersz 1 kolumna 3[/td]
[td]Wiersz 2 kolumna 3[/td]
[td]Wiersz 3 kolumna 3[/td]
[/tr]
[/table]A wyświetla się normalna tabelka?? A pod tabelką możesz dodawać jeszcze normalny tekst itp?? o to ci chodzi??
TAK !!!
Więc musisz zmienić w pliku include/parser.php coś ja próbowałem zmienne$pattern i $replace
zamienić na:
$pattern = array('#\[b\](.*?)\[/b\]#s',
'#\[i\](.*?)\[/i\]#s',
'#\[u\](.*?)\[/u\]#s',
'#\[url\]([^\[]*?)\[/url\]#e',
'#\[url=([^\[]*?)\](.*?)\[/url\]#e',
'#\[email\]([^\[]*?)\[/email\]#',
'#\[email=([^\[]*?)\](.*?)\[/email\]#',
'#\[color=([a-zA-Z]*|\#?[0-9a-fA-F]{6})](.*?)\[/color\]#s',
'#\[table\]#',
'#\[/table\]#',
'#\[tr\]#',
'#\[/tr\]#',
'#\[td\]#',
'#\[/td\]#');
$replace = array('<strong>$1</strong>',
'<em>$1</em>',
'<span class="bbu">$1</span>',
'handle_url_tag(\'$1\')',
'handle_url_tag(\'$1\', \'$2\')',
'<a href="mailto:$1">$1</a>',
'<a href="mailto:$1">$2</a>',
'<span style="color: $1">$2</span>',
'<div><table>',
'</table></div>',
'<tr>',
'</tr>',
'<td>',
'</td>');Nie do końca dobrze to działa, ale napewno ktoś zna lepszy sposób i może podzieli się nim.
PS. Musisz wpisywać wszystko wtedy poprawnie znaczy tak jak w htmlu: [table][tr][td][/td][/tr] itd.
Ostatnio edytowany przez kar_ryn_89 (2008-04-13 17:40:23)
Dzieki, probowalem to zrobic. Wszystko działa, ale za duzo z tym roboty. Poza tym mialem nadzieje, ze skopiuje po prostu tabelke i wkleje ja. Ale cieszy mnie to, ze juz posunelismy sie krok naprzod
Pozdrawiam
A wracając do Easy BBC Codes to ja je zainstalować??
poczytaj README.. tam masz wszystko opisane, krok po kroczku ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź