1

Temat: HTML w PunBB

WItam

Tak jak w temacie. Potrzebna mi jest mozliwosc tworzenia tabel.Uzywam PunBB 1.2.16 a mody ktore znalazlem nie obsluguja tej wersji

Pozdrawiam

2

Odp: HTML w PunBB

Napisz coś więcej. Gdzie chcesz stworzyć tabele itp.

3

chociażby w normalnym poście, jako użytkownik.. powiedzmy mam potrzebę zestawienia kilku elementów i muszę je umieścić w tabelce.. jak to zrobić?

4

Dokladnie, potrzebne mi sa tabele w postach

5

chyba nikt nam nie odpowie sad

6

Ale w którym miejscu?
Tam gdzie wyświetlana jest wiadomość??

7

Tak. Chce np napisac posta i umiescic tez zestawienie. Dlatego potrzebuje HTML-a lub tylko samych tabel. I jeszcze jedno pytanko, jak umiescic przyciski do formatowania tekstu tak jak jest na tym forum?

8

aby mieć przyciski do formatowania tekstu musisz ściągnąć sobie 'easy_bbccode'

9

Dzieki, przyciski juz mam (oprocz szybkiej odpowiedzi) wiec pozostaja dalej tabele...

10

<div class="postmsg">
                    <?php echo $cur_post['message']."\n" ?>
<?php if ($cur_post['edited'] != '') echo "\t\t\t\t\t".'<p class="postedit"><em>'.$lang_topic['Last edit'].' '.pun_htmlspecialchars($cur_post['edited_by']).' ('.format_time($cur_post['edited']).')</em></p>'."\n"; ?>
                </div>

Tutaj jest miejsce gdzie wyświetla się wiadomość. Możesz ją zamienić np tak:

<div class="postmsg">
                    TABELA CZY COKOLWIEK CO CHCESZ WSTAWIĆ W KAŻDEJ WIADOMOŚCI JAKIEŚ ZESTAWIENIE CZY NIE WIEM CO TAM JESZCZE:)
                    <?php echo $cur_post['message']."\n" ?>
<?php if ($cur_post['edited'] != '') echo "\t\t\t\t\t".'<p class="postedit"><em>'.$lang_topic['Last edit'].' '.pun_htmlspecialchars($cur_post['edited_by']).' ('.format_time($cur_post['edited']).')</em></p>'."\n"; ?>
                </div>

11

Dzieki, ale nie całkiem o to mi chodziło. Nie chce wstawiac tabeli w kazdym poscie. Dokladnie chodzi mi o formatowanie tekstu, tzn jesli mam ochote (lub jakis uzytkownik forum) np. wstawic jakies zestawienie, to najwygodniej przedstawic to w tabelce. Jak probuje normalnie cos takiego wstawic, to caly tekst rozjezdza sie we wszystkie mozliwe strony. Mam nadzieje, ze teraz wyjasnilem dokladniej o co mi chodzi smile

12

Nie rozumeim. Napisz w którym miejscu ma znajdować się to zestawienie, a jakbys napisał dokładnie co to ma być za zestawienie, to już całkiem byłoby super. Na dole ponumerowałem miejsca.

+----------------------------+
|   miejsce 1                |
+----------------------------+
|miejsc|miejsce 3            |
|e 2   |                     |
|      |                     |
|      |                     |
+------+---------------------+

13

Oczywiscie w miejscu nr 3. Chodzi o to, ze nie potrzebuje za kazdym razem wstawiac zestawienia na forum tylko od czasu do czasu. Tak samo inni urzytkownicy. Teraz przykład, chce aby post wygladal np. tak:

Tu mamy jakis tekst i do tego teksu dolaczone jest zestawienie, ktore powinno wygladac np. tak

|-------------------------|-------------------------|-------------------------|-------------------------|
|kolumna1/wiersz1      |kolumna2/wiersz1     |kolumna3/wiersz1      |kolumna4/wiersz1     |
|-------------------------|-------------------------|-------------------------|-------------------------|
|kolumna1/wiersz2      |kolumna2/wiersz2     |kolumna3/wiersz2      |kolumna4/wiersz2     |
|kolumna1/wiersz3      |kolumna2/wiersz3     |kolumna3/wiersz3      |kolumna4/wiersz3     |

w tej chwili jesli wkleje tabele, to wyglada to tak:

Tu mamy jakis tekst i do tego teksu dolaczone jest zestawienie, ktore nie wyglada dobrze

Kolumna1/wiersz1    Kolumna2/wiersz1      Kolumna3/wiersz1    Kolumna4/wiersz1
Kolumna1/wiersz2      Kolumna2/wiersz2    Kolumna3/wiersz2  Kolumna4/wiersz2
Kolumna1/wiersz3  Kolumna2/wiersz3      Kolumna3/wiersz3    Kolumna4/wiersz3

Troche sie rozjechala "tabelka" w pierwszym przykladzie, ale chyba juz dobrze wytlumaczylem....

14

Popraw mnie jeśli cie źle zrozumialem teraz.
Chcesz mieć opcję zeby wstawić tabelke??
Np użytkownik wpisuje:

[table]
    [tr]
        [td]Wiersz 1 kolumna 1[/td]
        [td]Wiersz 2 kolumna 1[/td]
        [td]Wiersz 3 kolumna 1[/td]
    [/tr]
    [tr]
        [td]Wiersz 1 kolumna 2[/td]
        [td]Wiersz 2 kolumna 2[/td]
        [td]Wiersz 3 kolumna 2[/td]
    [/tr]
    [tr]
        [td]Wiersz 1 kolumna 3[/td]
        [td]Wiersz 2 kolumna 3[/td]
        [td]Wiersz 3 kolumna 3[/td]
    [/tr]
[/table]

A wyświetla się normalna tabelka?? A pod tabelką możesz dodawać jeszcze normalny tekst itp?? o to ci chodzi??

15

TAK !!!

16

Więc musisz zmienić w pliku include/parser.php coś ja próbowałem zmienne$pattern i $replace
zamienić na:

$pattern = array('#\[b\](.*?)\[/b\]#s',
                     '#\[i\](.*?)\[/i\]#s',
                     '#\[u\](.*?)\[/u\]#s',
                     '#\[url\]([^\[]*?)\[/url\]#e',
                     '#\[url=([^\[]*?)\](.*?)\[/url\]#e',
                     '#\[email\]([^\[]*?)\[/email\]#',
                     '#\[email=([^\[]*?)\](.*?)\[/email\]#',
                     '#\[color=([a-zA-Z]*|\#?[0-9a-fA-F]{6})](.*?)\[/color\]#s',
                     '#\[table\]#',
                     '#\[/table\]#',
                     '#\[tr\]#',
                     '#\[/tr\]#',
                     '#\[td\]#',
                     '#\[/td\]#');

$replace = array('<strong>$1</strong>',
                     '<em>$1</em>',
                     '<span class="bbu">$1</span>',
                     'handle_url_tag(\'$1\')',
                     'handle_url_tag(\'$1\', \'$2\')',
                     '<a href="mailto:$1">$1</a>',
                     '<a href="mailto:$1">$2</a>',
                     '<span style="color: $1">$2</span>',
                     '<div><table>',
                     '</table></div>',
                     '<tr>',
                     '</tr>',
                     '<td>',
                     '</td>');

Nie do końca dobrze to działa, ale napewno ktoś zna lepszy sposób i może podzieli się nim.

PS. Musisz wpisywać wszystko wtedy poprawnie znaczy tak jak w htmlu: [table][tr][td][/td][/tr] itd.

Ostatnio edytowany przez kar_ryn_89 (2008-04-13 17:40:23)

17

Dzieki, probowalem to zrobic. Wszystko działa, ale za duzo z tym roboty. Poza tym mialem nadzieje, ze skopiuje po prostu tabelke i wkleje ja. Ale cieszy mnie to, ze juz posunelismy sie krok naprzod smile Pozdrawiam

18

A wracając do Easy BBC Codes to ja je zainstalować??

19

poczytaj README.. tam masz wszystko opisane, krok po kroczku smile