1

Temat: PunBB jako profesjonalne forum

Przymierzam sie do założenia dużego forum, projekt ma być komercyjny, taki mały pierwszy biznes w internecie. Na razie tylko się przymierzam, teraz muszę wybrać forum które sprosta moim wymaganiom.

Proszę o obiektywne odpowiedzi czy pun BB nadaje się do potrzebnego mi zastosowania i na moje pytania

1. Forum ma obsługiwać sporą liczbę użytkowników moe na początku to będzie kilka tysięcy w przyszłości może kilkanaście albo kilkadziesiąt
2. Musi być wydajne bez problemu pracować przy dużych ilościach wizyt np. 10 000 i więcej w przyszłości
3. Jakiego potrzebuję serwera przy obciażaniach podanych wyżej? czy komercyjny serwer z nazwa.pl wystarczy?
4. Jak wygląda sprawa bezpieczeństwa w przypadku punBB słyszałem że na wiele for typu Przemo można się włamać bez większego trudu
5. Jak wygląda kwestia tworzenia kopii zapasowych forum? Czy jest to prosta czynność którą można wykonywać regularnie i często?
6. Jak wygląda ewentualne przeniesienie forum na inny serwer, czy da się to zrobić bezboleśnie, sprawnie, w miarę szybko i bez utraty danych?
7. czy istnieją dodatki do punBB lubczy da sie stworzyć taki dodatek (małym nakładem kosztów) który zliczałby ilość dziennych logowań osób z poszczególnych grup użytkowników?

a może do takich zastosowań polecacie zupełnie inny system forumowy? może jakiś komercyjny? im więcej onstruktywnych informacji uzyskam tym bardziej będę wdzieczny

pozdrawiam
Mateusz

z góry dziękuje za odpowiedzi

2

Odp: PunBB jako profesjonalne forum

1. Forum ma obsługiwać sporą liczbę użytkowników moe na początku to będzie kilka tysięcy w przyszłości może kilkanaście albo kilkadziesiąt

Invasion Power Board lub vBulletin, z darmowych na takiego kolosa to SMF.

2. Musi być wydajne bez problemu pracować przy dużych ilościach wizyt np. 10 000 i więcej w przyszłości

Jak wyżej

3. Jakiego potrzebuję serwera przy obciażaniach podanych wyżej? czy komercyjny serwer z nazwa.pl wystarczy?

Nazwa.pl jak i Home.pl wystarczą jedynie dla prostej strony firmowej - chcesz duże forum - Kei.pl Chcesz kolosa - serwer dedykowany.

4. Jak wygląda sprawa bezpieczeństwa w przypadku punBB słyszałem że na wiele for typu Przemo można się włamać bez większego trudu

No to tutaj się nie masz czego obawiać - a w ogóle By Przemo to takie sitko potrafiące udusić najpotężniejszy serwer dedykowany po 10 postach.

5. Jak wygląda kwestia tworzenia kopii zapasowych forum? Czy jest to prosta czynność którą można wykonywać regularnie i często?

Znajomość MySQL + ręczne tworzenie kopii LUB odpowiednia wtyczka

6. Jak wygląda ewentualne przeniesienie forum na inny serwer, czy da się to zrobić bezboleśnie, sprawnie, w miarę szybko i bez utraty danych?

Tak to tylko w Erze - jeśli jest różnica w wersjach bazy danych, w wersjach silnika forum, jeśli masz fatalny kontakt z adminem serwera to o łatwych, prostych i przyjemnych kopiach bazy zapomnij.

7. czy istnieją dodatki do punBB lubczy da sie stworzyć taki dodatek (małym nakładem kosztów) który zliczałby ilość dziennych logowań osób z poszczególnych grup użytkowników?

Czy istnieją, nie wiem, ale wiem, że przy znajomości punBB i php nie ma problemu, aby napisać.

a może do takich zastosowań polecacie zupełnie inny system forumowy? może jakiś komercyjny? im więcej onstruktywnych informacji uzyskam tym bardziej będę wdzieczny

Jeśli marzy ci się potężne komercyjne forum to o rozwiązaniach darmowych zapomnij - Invasion Power Board jeśli lubisz wygodę, vBulletin jeśli potrzebujesz kolosa.

Ostatnio edytowany przez Venitar (2008-02-15 19:49:28)

Kiedyś zadawałem głupie pytania... Teraz też zadaję, ale dzięki pewnym osobom już wiem, jak mądrzejsi ode mnie na takie pytania reagują big_smile.

3

no i o to chodziło, serdeczne dzięki za odpowiedź, jakby ktoś jeszcze miał coś ciekawego do powiedzenia to zachęcam

4

Ja teraz przenoszę swoje forum na FluxBB. Mam około 13k odwiedzin i około 50k odsłon dziennie. Witryna stoi na virtualnym serwerze. Dam znać jak wszystko będzie działać po migracji.

5

Imho nie do konca sie moge zgodzic... komercyjne skrypty sa duzo wolniejsze... owszem jak ma sie dedykowany to ujdzie. PunBB jest o tyle lekkie i dobrze przemyslane, ze sa fora po kilkaset tysiecy uzytkownikow i kilka milionow postow i dzialaja bez zarzutu, nie wymagaja super poteznego serwera. Poza tym komercyjne skrypty maja za duzo pierdol, da sie to niby wylaczyc aleskrypt traci na sybkosci dzialania. Moim zdaniem dobrym rozwiazaniem jest PunBB/FluxBB 1.3 + rozszerzenia w xml ;P

BTW. phpBB  a PunBB to zasadnicza roznica, wiec nie wiem czemu tutaj wychodzi dyskusja na temat Przemo. Kazdy programista/webmaster bardziej doswiadczony wie ze phpBB i pochodne to syf. PunBB to calkiem co innego, pomimo podobnej (?) nazwy. Forum proste, pisane od podstaw i nie przeladowane badziewiem. W koncu takie cos sluzy do dyskusji a nie do klikania, zbierania karmy za posty itd.

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski