1

Temat: Integracja z własnym serwisem

Witam

Tak się złożyło że znajomy poprosił mnie o napisanie w stworzeniu serwisu z forum, przeglądając internet natrafiłem na skrypty forum punbb i tą stronę. W związku z czy mam parę pytań odnośnie integracji punbb (w php cokolwiek robiłem 4 lata temu więc proszę o wyrozumiałość wink)

1. Czy opłaca się integrować punbb z własnym serwisem..., chodzi mi o to żeby forum zintegrować ze stroną a nie zmodyfikować forum tak jak jest to tutaj opisane (http://punbb.wiiem.pl/viewtopic.php?id=162). Jak wygląda dostęp do funkcji? czy można korzystać z pełnej funkcjonalności forum odwołując się tylko do nich? Szukam jakiegoś prostego skryptu forum który w łatwy sposób uda mi się zintegrować z layoutem strony, tak więc jeżeli w przypadku punbb jest to złożony proces to może ktoś mi poleci jakieś inne skrypty które można szybko i prosto zintegrować?

2. Czy są jakieś dodatki które dodają możliwość weryfikacji i zatwierdzania tożsamości użytkowników? Chciałbym zrobić tak aby na niektórych forach tematy mogły dodawać tylko osoby które zostały zweryfikowane przez admina. Najprościej by tutaj było dodać pole w tabeli user ale jak nadać prawa do konkretnych for?

3. Czy ma ktoś zmodyfikowany plik main.tpl (lub mógłby mi napisać jak go zmodyfikować) aby można było dodawać bloki po prawej stronie.

Pozdrawiam

2

Odp: Integracja z własnym serwisem

1. Oplaca sie pod warunkiem ze faktycznie chcesz korzystac z funkcji... jesli nie to po prostu dopasowac wyglad, ewentualnie wrzucic logowanie na strone.
   Tutaj sprawa wyglada tak: punbb.tox.pl to forum+index.php zrobiony przeze mnie oparty w 90% o PunBB + inne dodatki. PunBB najłatwiej się integruje, inne skrypty znacznie trudniej (wiem z doświadczenia)

2. a z uprawnieniami pokombinowac się nie da? Tworzysz grupę która ma miec dostep, zwyklym uzytkownikom go nie dajesz i tych zweryfikowanych po prostu przenosisz do nowej grupy.

3. Szukaj Miniportal, jest gdzies w tutorialach wink

Pozdrawiam
Mateusz Wojnarowski

3

Odp: Integracja z własnym serwisem

ad 1. Pokombinowałem 2 godziny i już się przekonałem do punbb smile

ad 2. Fakt, nie sprawdziłem wcześniej i założyłem że nie ma takiej opcji. Tak czy siak będę musiał jeszcze zmodyfikować skrypt ale 3/4 z tego co chciałem już jest, więc nie powinienem mieć problemu.

ad 3. main.tpl z miniportalu dodaje bloki po lewej a ja chciałem jeszcze dodatkowo po prawej, stworzyłem swój własny main.tpl oparty na tabeli i już jest tak jak chciałem smile

Dzięki za pomoc.